روش محاسبه بیلان آبی تورنث ویت
1- (T) میانگین دما را وارد می کنیم.
2- (I) تعیین ضریب حرارتی ماهانه با کمک جدول را برای بدست آوردن ضریب حرارتی سالانه ضریب حرارتی 12 ماه را با هم جمع می بندیم.
3- (Unadj PE) تبخیر و تعرق بالقوه تعدیل نشده روزانه. ابتدا ردیف عمودی در جدول را با توجه به ضریب حرارتی سالانه در پایان ردبف دوم پیدا نموده و دما را از ستون سمت چپ پیدا و تقاطع را می نویسیم . از 26.5 درجه سانتیگراد به بالا از جدول استفاده می کنیم.
4- ( (PE در جدول را به کمک عرض جغرافیایی و ماه مورد نظر عدد تقاطع را پیدا نموده در عد تقاطعی مرتبط جدول ضرب کرده حاصل را در ردیف 3 مربوط به ماه معلوم را ضرب و حاصل نهائی را در ردیف 4 می نویسیم.
5- (P) میانگین بارش را وارد می کنیم.
6- (P-PE) میزان بارش منهای تبخیر و تعرق ماهانه را وارد کرده مجموع اعداد مثبت و منفی را جداگانه به دست آورده در ستون آخر سمت راست یادداشت می کنیم. اگر حاصل جمع منفی بیشتر بود یعنی مقدار بارش کفایت تبخیر را نداشته و اقلیم خشک است و بالعکس اقلیم مرطوب می باشد .
7- (Acc Pot WL) اگر اقلیم مرطوب بود آخرین ماه مرطوب را 0 می دهیم و با قدر مطلق عدد ماه بعدی جمع بسته در این ردیف می نویسیم و ادمه می دهیم تا منفی تمام شود. اگراقلیم خشک بود آخرین ماه مرطوب هم مقداری کم دارد . برای محاسبه نیاز آبی آخرین ماه مرطوب به شرح زیر عمل می کنیم:
ابتدا از جدول گنجایش رطوبتی خاک را به دست می آوریم.بعد با مراجعه به جدول نیاز آبی را در دیواره و آب باقی مانده در خاک را در بدنه معلوم می کنیم.سپس عدد مر بوط به زیگمای منفی را از دیواره جدول به دست می آوریم و عدد مقابل آن را از بدنه جدول یافته با زیگمای مثبت جمع می بندیم. حاصل را از بدنه جدول پیدا نموده عدد مقابل دیواره را استخراج می کنیم.عدد به دست آمده را با زیگمای منفی جمع بسته و مجددا مانند بار قبل عمل میکنیم.و این مراحل را تکرار میکنیم تا عدد تکراری حاصل شود عدد تکراری به عنوان نیاز آبی آخرین ماه مرطوب تلقی می شود. که آن را برای آخرین ماه مرطوب نوشته با بقیه اعداد به صورت تجمعی جمع می بندیم.
8- (ST )برای محاسبه آب باقی مانده در خاک ابتدا ماه های خشک را انتخاب کرده و نیاز های آبی هر ماه را از دیواره جدول به دست می آوریم و از بدنه جدول آب باقیمانده در خاک آن ماه را استخراج و در جدول می نویسیم. این کار را ادامه می دهیم تا به اولین ماه مرطوب برسیم . آب باقیمانده در خاک آخرین ماه خشک را با عدد ردیف 6 که نشان دهنده مازاد آب آن ماه می باشد جمع بسته برای اولین ماه می نویسیم .ادامه می دهیم تا به حداکثر برسیم (200 یا 300 یا ...) دیگر جمع نمی بندیم چون خاک بیش از این آب جذب نمی کند.
9- (ΔST) جهت محاسبه تغییرات ماه به ماه رطوبت خاک ، ابتدا عدد ردیف آخرین ماه سال (دسامبر) را از عدد اولین ماه سال (ژانویه)کسر کرده برای آن می نویسیم. برای بقیه ماه ها آب ذخیره در خاک آن ماه رااز ماه بعد از خود کسر می کنیم.( - رطوبت خاک در حال مصرف شدن است. + رطوبت خاک در حال ترمیم است)
10 - (AE )در ماه هایی که میزان تبخیر و تعرق بالقوه مساوی یا کمتر از بارش می باشد میزان تبخیر و تعرق بالفعل مساوی تبخیر و تعرق بالقوه است. برای بقیه ماه ها میزان تبخیر وتعرق بالفعل مساوی با بارش به اضافه قدر مطلق تغییرات ماه به ماه مثبت رطوبت خاک است.
11- (D )برای محاسبه کمبود آب ماهانه ابتدا تبخیر و تعرق بالقوه را منهای تبخیر و تعرق بالفعل می نماییم. اگر میزان تبخیر و تعرق بالقوه و بالفعل با هم برابر باشند کمبود آب ماهانه برابر صفر خواهد بود.در ماههایی که دما زیر صفر است اگر گنجایش رطوبتی خاک (آب باقیمانده در خاک) به اندازه ظرفیت رطوبتی خاک یا بیشتر از آن بشود در اینجا همان عدد را می نویسیم.
12 - (S )برای تعیین میزان مازاد ماهانه برای اولین ماه مرطوب از رابطه (P-(PE+ΔST و سایر ماه ها از رابطه P-PE استفاده میکنیم.
13- ( RO) برای محاسبه روانآب در اولین ماه مرطوب میزان مازاد آب را نصف کرده می نویسیم.برای ماه دوم نصف ماه قبل را با مازاد آب آن جمع بسته و نصف حاصل جمع را یادداشت می کنیم و .... تا عدد یک به دست آید آنگاه تا آخرعدد یک را ادامه میدهیم.